75-та річниця трагедії Бабиного Яру

2016-09-28

/Files/photogallery/851/DSC03847.JPG

Жахливі факти порушення прав людини, знищення цілих груп за ознаками расової чи національної належності, релігійних переконань – продемонструвала Друга світова війна, світ побачив сутність політики геноциду. Прикладом порушення права людини на життя стало винищення фашистами десятків тисяч людей в Бабиному Яру під Києвом в 1941 році. 29 вересня 1941 року нацисти знищили в Києві десятки тисяч громадян, мешканців міста, більшість з яких були євреями. Серед невинно закатованих були тисячі українців та громадян інших національностей. Усі 778 днів німецької окупації в Києві тривали розстріли і насильства. Злочини в Бабиному Яру перевершили всі відомі до цього часу трагедії. Кількість загиблих, за різними даними, коливається від 70 до 200 тисяч людей.


Звичайний яр, брудний і неохайний,

Тремтливі віти двох блідих осик.

Ні, це не тиша…Незгасимий крик.

Блищить на мокрій ткані крутоярів

Розбите скло старечих окулярів

І дотліває кинутий набік

Закривлений дитячий черевик.

Могильний вітер з тих ярів повіяв,

Чад смертних вогнищ, пил дремучих згар.

Дивився Київ, гнівнолиций Київ,

Як полум’ям метався Бабин Яр.

За пломінь цей не може буть покути.

За погар цей нема ще міри мсти.

Будь проклят той, хто зважиться забути !

Будь проклят той, хто скаже нам : прости !

/Files/photogallery/851/DSC03849.JPG/Files/photogallery/851/DSC03856.JPG/Files/photogallery/851/DSC03864.JPG/Files/photogallery/851/DSC03869.JPG

75-та річниця трагедії Бабиного Яру відзначалася в Україні на високому державному рівні. 28 вересня в нашій школі пройшов урок-пам'ять, який був присвячений цим жахливим подіям. Хвилиною мовчання діти та присутні вшанували пам'ять по загиблим. Але це не тільки трагедія минулої війни, це урок на майбутнє, щоб зберегти мир і запобігти насильству. Мир і злагода – це головне, що нам потрібно сьогодні! Пам’ятаючи про трагедію минулої війни, ми з надією дивимося в майбутнє і віримо в нашу державу!

Кiлькiсть переглядiв: 187